חילבה זה צומח ממשפחת הקטניות .
הזרעים שלו צהובים .אני מכירה אותו כי הוא משמש להכנת מאכל תימני.
סוג של רוטב או בשפה יפה יותר (אשר כל התימנים יצחקו ממנו) מטבל.
הוא מאכל בריא אשר סגולותיו העיקריות:
- הורדת כולסטרול
- הפחתת רמות הסוכר בדם
בבית הורי החילבה תמיד היה.
גם בימות השבוע וגם בשבת.
בעיקר אכלנו אותו עם מרק תימני.
אני לצערי לא יודעת להכין חילבה.
אך אימי עושה חילבה טעימה קצפית ואורירית.
פעם אימי, שתחיה ותאריך ימים טחנה את החילבה באבן ה"מסחגה" אבן קטנה על אבן גדולה.
והקציפה אותה בקערה וביד.
אבן זו עמדה בחצר שלנו.
היום אימי טוחנת ומקציפה ב"בלנדר".
כל בני המשפחה…ירון והילדים אוהבים חילבה.
אז איך אנו זוכים להנות מחילבה אם אני לט מכינה?…
אימי שולחת לי את חומרי הגלם טחונים וקפואים ואני מפשירה ומקציפה.
מראשית המסע לא טעמנו חילבה וממש התגעגענו.
עכשיו אנו מתארחים במנין רשב"י אשר בו הכרנו את יסכה אשר בזכותה טעמנו שוב את טעם החילבה.
היא הכינה עבורינו מרק חילבה ולחוח.
היא הבטיחה שאם נגיע לשבת הקרובה נהנה שוב כי עושה חילבה לסעודת הבוקר הקהילתית.
ארוע מיוחד שבו מציינים את הולדת הרב וזבת הבת שנולדה לו.
רצה הגורל והצלחנו להגיע בשבת זו למניין רשב"י.
התגעגענו
אך הגענו מאוחר למניין רשב"י . בערך בשעה 15:00.
יסכה אשר היתה יסוקה מאוד …התקשרה אלי וביקשה שהשרה את החילבה על מנת להוציא את מרירותה.
בכך אסייע לקצר את זמן הכנתה.
השרתי את החילבה. כמה?…לא יודעת !
יסכה אמרה את הכל… אז השרתי את הכל.
אני איני יודעת וביצעתי על פי הנחיות.
את הפעולה ביצעתי במטבח של בית הכנסת.
וכך מצאתי את עצמי במטבח מחליפה מים ומחליפה מים לכמות אסטרונומית של חילבה.
בין לבין החלפת מים הכנתי כמות פופקורן לשבת.
גם כמוות הפופקורן היתה רבה אך סבירה ביחס לגודל הקהילה
כל כך נהנתי לתפעל מטבח.
אמרתי לרב דניאל שהגיע לבית הכנסת שממש מתאים לי לגור קרוב כל כך לבית הכנסת ולקפוץ בקלילות לתפעל דברים.
הרב אשר מעורב בכל אשר קורה במטבח הביע תמיהה על כמות החילבה
בנתיים יסכה הגיעה …הצעתי את עזרתי והיא תפעלה אותי.
היא גם ראתה את כמות החילבה שהשרתי … ו"ניגנבה" אמרתי לה שהיא הינחתה ואני ביצעתי.
אינני יודעת ומנוסה בהכנת חילבה.
עזרתי בלקצוץ עגבניות
למקות פלפלים
ולהחליף מים לחילבה….בזה אני טובה:-)
בנתיים יסכה עברה לשלב ההקצפה בבלנדר אשר לקח המון זמן.
ההקצפה התבצעה בבלנדר ופשוט היתה בשלבים שהתארכו
שבת בפתח ויסכה בלחץ…איך נספיק?!
הרב הצטרף למטבח ביודעו את רזי החילבה ונתן יד בעצות תפעול ובהכנה מעשית.
יסכה טיפלה וטיפלה עד שנהיה קרוב לשבת והיא נאלצה לנסוע לביתה.
כך אני נשארתי לתפעל את פעולת החילבה .
אני שלא ידעתי כיצד להכין חילבה בכלל…
מוצאת את עצמי מכינה חילבה לקהילה שלמה.
וזה לא נגמר,,,,
הקצפה הקצפה בשלבים עם לימון ומים.
בסופו של דבר ממש סמוך לשבת סיימתי עם "התיק שיסכה הפילה עלי"
החילבה יועדה לשבת בבוקר.
אך ילדי כבר סעדו עימה ארוחת צהריים ביום שישי.
כמו תימנים אמיתיים עם הסלוף שדודה מזל ויאיר שלחו עימנו אתמול
ובשבת בבוקר מצאתי את עמי שוב מסייעת ליסכה לשפר את מצה החילבה אשר קציפתה התפוגגה.
מה שהיא אמרה ביצעתי.
כבר קיבלתי דוקטורט בהכנת חילבה…
יסכה לימדה אותי כיצד להכין , לתבל ולשבח את טעמה.
ביקשתי מיסכה שתקנה לי גרגירי חילבה על מנת שאוכל לעשות חילבה במהלך כל מסע.
חכו כשאספר להילה השכנה התימניה שלנו כמה ואיך הכנתי חילבה.